Chrupiące dewolaje

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

W weekendy lubimy spędzać czas, grillując z przyjaciółmi. Wtedy robię te dewolaje, bo wszyscy za nimi przepadają.

  • 35 min

Składniki:

  • ● 4 pojedyncze filety z kurczaka
    ● jajko
    ● 3 łyżki mąki
    ● 3 łyżki bułki tartej
    ● 5 dag masła
    ● pieprz
    ● sól
    ● kilka konserwowych ogórków i czereśniowych papryk do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chrupiące dewolaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiące dewolaje 1. Filety myjemy, starannie osuszamy
    papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Lekko rozbijamy
    tłuczkiem (tłuczek często moczymy
    w zimnej wodzie, aby nie
    przywierał do mięsa).
  • 2. Filety formujemy nożem na
    kształt liścia, oprószamy z obu stron solą i pieprzem i wkładamy
    na co najmniej 3 godziny
    do lodówki.
  • 3. Na jeden talerz wsypujemy
    mąkę, na drugi – bułkę tartą.
    Do miseczki wbijamy jajko
    i rozkłócamy. Kotlety panierujemy
    kolejno w mące, jajku
    i bułce tartej.
  • 4. Dewolaje układamy na tacce
    aluminiowej i pieczemy na
    rozgrzanym ruszcie po ok.
    10 minut z obu stron.
  • 5. Na każdym kotlecie kładziemy
    odrobinę masła i pozostawiamy
    na ruszcie do momentu,
    aż masło się roztopi i wsiąknie
    w mięso.
  • 6. Podajemy gorące i udekorowane
    pokrojonymi w podłużne
    plastry konserwowymi ogórkami
    i czereśniową papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować