Chrupiące ciasteczka owsiane z czekoladą

4.5 (141 ocen)

  • 60 min

Pyszne jako słodka i syta przekąska, coś dla dzieci i dorosłych :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2- 3 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
    • Ja do ciasteczek dodaje kropelki czekolady lub pokrojoną gorzką czekoladę min. 70% kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Chrupiące ciasteczka owsiane z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowa masa 1. Wszystkie składniki połączyć - zagnieść, do otrzymania jednolitej masy.
  • image-12098nw 2. Blachę do ciastek wyłożyć papierem pergaminowym. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką lub ręką. Układać na blaszce z sporych odstępach.
  • 3. Piec w temperaturze 180ºC bez termo-obiegu przez około 10 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia. Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
    Smacznego :-)

Porady

Ciastka można przechowywać w zamkniętych pojemnikach :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować