Chrupiące bułeczki z jaglanką

0 (0 ocen)

Mięciutkie i wilgotne bułeczki z bardzo chrupiącą skórką. Pyszne i zdrowe, córeczka jadła z miodem, ja z samym masłem, jutro powtórka ;)

Składniki:


  • 1 szklanka mleka
    15 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    50 g masła lub margaryny
    50 g płatków jaglanych
    200 g ugotowanej kaszy jaglanej
    300 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    +płatki jaglane od posypania

Chrupiące bułeczki z jaglanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Tłuszcz rozpuścić i wystudzić.
    Do pojemnika od robota wsypać mąkę, ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, sól oraz płatki jaglane.

    Wlać rozczyn i masło i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 10 kawałków i uformować bułeczki.

    Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub matą, spryskać lub posmarować wodą, posypać płatkami jaglanymi. Zostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut aż wyrosną.

    Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy