Mięciutkie i wilgotne bułeczki z bardzo chrupiącą skórką. Pyszne i zdrowe, córeczka jadła z miodem, ja z samym masłem, jutro powtórka ;)
Składniki:
1 szklanka mleka
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
50 g masła lub margaryny
50 g płatków jaglanych
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
300 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
+płatki jaglane od posypania
Chrupiące bułeczki z jaglanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Tłuszcz rozpuścić i wystudzić.
Do pojemnika od robota wsypać mąkę, ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, sól oraz płatki jaglane.
Wlać rozczyn i masło i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 10 kawałków i uformować bułeczki.
Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub matą, spryskać lub posmarować wodą, posypać płatkami jaglanymi. Zostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut aż wyrosną.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. wystudzić na kratce.
Komentarze