Chrupiąca szarlotka w filiżance.

0 (0 ocen)

Jeżeli mamy gotowe jabłka w słoiku ,to robimy tylko kruszonkę ,pieczemy i jemy na ciepło lub później na zimno.

Składniki:

  • Kruszonka.
    40 dag mąki pszennej
    15dag margaryny
    1 jajko
    2 łyżki jogurt grecki
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie.
    6 jabłek
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3 goździki
    3 łyżki wody

Chrupiąca szarlotka w filiżance. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiąca szarlotka w filiżance. 1. Ze składników na kruszonkę ,zagnieść kruszonkę ,wysypać na natłuszczoną blaszkę .Piec w temp .180stop 15 min. Pod koniec pieczenia można przemieszać na blaszce i piec jeszcze chwilę, jeżeli jest potrzeba.
    W trakcie pieczenia ,jabłka obrać, pokroić w małą kosteczkę i dusić z resztą składników około10min.
    W dosyć obszernych filiżankach, bulionówkach układać warstwami kruszonkę i jabłka.
    Jeżeli komuś tych słodkości jest mało ,to doda sobie gałkę lodów, ubitą śmietanę itp.
    Polecam ten szybki ,smaczny deser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy