Chrupiąca, rybna kanapka

0 (0 ocen)

Czasem warto coś urozmaicić, bo kanapka nie zawsze musi być nudna i tradycyjna.Moje dzieci uwielbiają takie kanapki

Składniki:

  • Kotlety rybne:
    2 płaty mintaja lub innej białej ryby bez skóry (30 dkg)
    1 jajko
    1 średnia marchewka
    4 łyżki bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    5 bułek kajzerek
    5 plasterków pomidora bez skórki
    5 plasterków sera żółtego
    2 jajka i bułka tarta do panierki oraz olej do smażenia

Chrupiąca, rybna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa na kotlety. 1. Kotlety: Rybę rozmrażamy jeśli używamy mrożonej, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, 4 łyżki bułki tartej, marchewkę startą na drobnych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praske, sól, pieprz i całość wyrabiamy na gładką mase.
  • Kotlety rybne 2. Formujemy okrągłe, płaskie kotleciki, panierujemy w jajku i bułce, smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Bułka 3. Bułki rozcinamy z jednej strony, do środka wkładamy po 1 kotleciku, plasterku pomidorka oraz sera żółtego. Bułki mocno ścisamy, obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy