Ryba w sosie słodko- kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
Jajko rozbić, rozbełtać z mlekiem. Rybę obtaczamy w mące potem jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Potem układamy na papierowym ręczniku aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
2.Kroimy ogórki w ćwiartki, paprykę i cebulę w paski.
3.Na oleju podduszamy cebulkę. Gdy jest miękka dodajemy cukier, wodę, zalewę z papryki, paprykę i ogórki. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i keczup. Gotujemy 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Rybę układamy na półmisku i zalewamy sosem z warzywami. Ja układam, naprzemiennie, warstwę ryby i sosu, pamiętając by ostatnią był sos.
5.Gdy ryba wystygnie wstawiamy ją do lodówki. Według mnie najlepiej smakuję jak się przegryzie z sosem.
Komentarze