ryba w sosie słodko- kwaśnym

4.4 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Miękka ryba, papryka i cebula w połączeniu z chrupiącymi ogórkami a wszystko w słodko- kwaśnym sosie. Prawdziwa eksplozja smaków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * 1 kg filetów z ryby
    * przyprawa do ryb
    * sól i pieprz
    * mąka
    * bułka tarta
    * 2 jajka
    * 2 łyżki mleka
    * olej do smażenia ryby

    * 2 duże cebule
    * 1 mały słoik ogórków konserwowych (ja dałam przyrządzone przeze mnie ogórki z papryczką chili)
    * 1 mały słoik papryki konserwowej
    * słoiczek koncentratu pomidorowego
    * 4 łyżki keczupu ognistego
    * 4 łyżki cukru
    * 3/4 szklanki zalewy z papryki
    * 3/4 szklanki wody

Wystaw ocenę:

4.4 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba w sosie słodko- kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed smażeniem ryby 1. Filety rybne oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
    Jajko rozbić, rozbełtać z mlekiem. Rybę obtaczamy w mące potem jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Potem układamy na papierowym ręczniku aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
  • 2. Kroimy ogórki w ćwiartki, paprykę i cebulę w paski.
  • ryba i sos 3. Na oleju podduszamy cebulkę. Gdy jest miękka dodajemy cukier, wodę, zalewę z papryki, paprykę i ogórki. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i keczup. Gotujemy 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • układamy rybę 4. Rybę układamy na półmisku i zalewamy sosem z warzywami. Ja układam, naprzemiennie, warstwę ryby i sosu, pamiętając by ostatnią był sos.
  • gotowa ryba 5. Gdy ryba wystygnie wstawiamy ją do lodówki. Według mnie najlepiej smakuję jak się przegryzie z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować