Chrupiąca pizza z pieczarkami i szynką

4.94 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne chrupiące ciasto :) Z tego przepisu w końcu pizza mi się udała :) Kiedyś robiłam z innych przepisów ciasto i zawsze była twarda. Ta jest chrupiąca po bokach ,mięciutka w środku :) W połączeniu z aromatycznym sosem z pomidorów smakuje wyśmienicie:)

Składniki:

  • ciasto:

    2,5 szklanki mąki
    50 g drożdży
    1 szklanka letniej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy

    sos pomidorowy:

    1 puszka pomidorów
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    odrobina cukru
    garść świeżej bazylii

    dodatki :

    ok. 20 sztuk pieczarek
    10 plastrów szynki
    1 garście startego żółtego sera
    1 kulka sera mozzarella


Wystaw ocenę:

4.94 (159 ocen)

Chrupiąca pizza z pieczarkami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza 1. Drożdże wymieszać z cukrem i letnią wodą.Dodać mąkę,sól i oliwę. Połączyć składniki dokładnie razem i wyrobić ciasto. Odstawić pod ścierką na godzinę do wyrośnięcia.
    Pomidory zmiksować blenderem. Dodać koncentrat ,zioła i cukier. Wlać na patelnię i dusić aż sos zgęstnieje.
    Z wyrośniętego ciasta uformować kulę i dłonią utworzyć 1 duży placek lub kilka mniejszych. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć szynkę, starty żółty ser i pokrojoną w plastry mozzarellę , na wierzch ułożyć pokrojone w plastry i obrane pieczarki.

    Pizzę ułożyć na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Piątek 25.07.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=40

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować