Chorwacka zupa Maneštra

4.5 (195 ocen)

Chorwacka zupa warzywna z dodatkiem boczkowych chipsów. Rozgrzewająca i bardzo syta.

Składniki:

  • Dla 4 osób:

    4 duże ziemniaki
    1/3 opakowania mrożonej włoszczyzny Hortex
    1 szklanka ciecierzycy
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka białej fasoli
    30 dkg boczku wędzonego
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
    2 ząbki czosnku
    kilka listków selera naciowego
    opcjonalnie 1 kostka drobiowa chorwackiej podravki (vegety)
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chorwacka zupa maneštra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy wraz z ciecierzycą do garnka. Lekko solimy,dodajemy ziela angielskie,liście selera oraz liście laurowe, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut.
    Połowę boczku kroimy na ok 3mm plasterki i wytapiamy na patelni tworząc chipsy. Resztę kroimy w kostkę i również smażymy. Do wytopionego boczku dodajemy posiekany czosnek oraz pietruszkę, mieszamy i przekładamy do naszych warzyw wraz z wytopionym tłuszczem z chipsów. Kukurydzę i białą fasolkę przelewamy wodą i wrzucamy do garnka. Mieszamy i gotujemy ok 1 godzinę. Dla polepszenia smaku naszej zupy możemy dodać jedną kostkę drobiową Vegety. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chipsami boczkowymi i np. świeżą bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować