Chorizo w czerwonym winie

4.5 (191 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Na przystawkę aromatyczne chorizo. Tą typowo hiszpańska kiełbasę można już dostać w niektórych polskich sklepach więc warto z tego korzystać! A najlepiej smakuje przyrządzona na czerwonym winie…

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - chorizo: 150 gramów
    - czerwone wino półwytrawne: 200 mililitrów
    - mąka: 1 łyżeczka
    - bagietka pełnoziarnista: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chorizo w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chorizo kroimy na plastry o grubości ok 1 cm. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię (nie musimy dodawać oliwy, kiełbasa sama w sobie jest wystarczająco tłusta) i smażymy przez 2 minuty z każdej strony.
  • 2. Zalewamy winem, przykrywamy i dusimy 10 minut.
  • 3. Kiełbasę odsączamy na papierowym ręczniku, a pozostały tłuszcz zagęszczamy mąką. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Na talerzu układamy chorizo i bagietkę, a następnie polewamy powstałym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować