"Choinkowe" bułeczki

0 (0 ocen)

Pyszne świąteczne bułeczki.

Składniki:

  • Składniki :
    5 szklanki mąki,
    1,5 opakowania suchych drożdży,
    1 łyżeczka soli,
    1/2 szklanki cukru,
    300 ml ciepłego mleka,
    3 jajka,
    1/2 szklanki oliwy z oliwek,
    , 1 jajko do posmarowania,
    ulubiony dżem lub nutella.

"choinkowe" bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej ciepłe mleko, oliwę i wbij jajka. Dokładnie wyrób ciasto i Przykryj ściereczką i odstaw na 40 - 50 minut do wyrośnięcia. Podziel ciasto na części w zależności od wielkości drożdżówek jakie chcemy. Lekko rozpłaszcz ręką, na środku połóż dżem i uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach układając choinkę i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż bułeczki się ze złocą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy