Choinki piernikowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Każdego roku na Boże Narodzenie piekę takie choinki piernikowe.Szczerze przyznam ,że nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez tych pięknych,jedynych w swoim rodzaju ,niepowtarzalnych ,tworzących cudowną atmosferę świąt ,smacznych i cudownie pachnących piernikiem choinek.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:90 dag mąki,1 szkl.miodu prawdziwego,1 szkl. cukru,4 małe jajka,2 łyżki masła,1 op.przyprawy do piernika,1 łyżeczka cynamonu,2 łyżeczki sody oczyszczonej,mąka do podsypania ciasta
    Lukier:30 dag cukru pudru,2 białka,3-4 łyżki soku z cytryny
    Do dekoracji:kolorowe posypki cukrowe . Dr.Oetkera,dodatkowo wykałaczki do mocowania choinek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Choinki

Choinki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:miód i masło rozpuścić,ostudzić.Utrzeć jajka z cukrem.Wymieszać utarte jajka z ostudzonym miodem,przyprawą do piernika , cynamonem,sodą.Dodać przesianą mąkę.Zagnieść ciasto.Schłodzić 1-2 godz.Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok.5 mm.,wycinać gwiazdki sześcioma foremkami (potrzeba 6 foremek w kształcie gwiazdy od największej do najmniejszej).Wykrojone gwiazdki układamy w odstępach na przygotowanej wcześniej blaszce ,wyłożonej papierem do pieczenia ciast.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w ok.180 stopniach przez ok.12-15 min. Studzimy.
    Lukier: Białka ubić na sztywno,utrzeć z cukrem pudrem ,na końcu dodając sok z cytryny.
    Smarujemy za pomocą pędzelka każdą gwiazdkę od największej do najmniejszej i mocujemy wykałaczką(wykałaczkę wbijamy w środek gwiazdek).Zanim lukier wyschnie dekorujemy wg uznania kolorowymi cukrowymi ozdobami.Pozostawiamy choinki do wyschnięcia lukru.

Porady

Przed pieczeniem pierniczków papier należy lekko posmarować tłuszczem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować