Coś dla tych co lubią się pobawić w kuchni oraz dla tych co lubią jak jest kolorowo
2 godz.
Składniki:
3 jajka
3/4 szkl. cukru
12,5 dag miękkiego masła
skórka otarta z limetki
po 7,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku
krem czekoladowy typu nutella
30 dag masy marcepanowej
15 dag cukru pudru
polewa czekoladowa
perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje
Choinki pachnące pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ubić białka z 2/3 porcji cukru. Masło utrzeć, dodać resztę cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać białka - wymieszać.
Upiec 4 cienkie placki.
Piec w 200 stopniach około 6-8 minut.
2. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli.
Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować i nakryć ciasto. Odstawić na 24 godziny.
Ciasto pokroić w trójkąty. Polać polewą i udekorować wedle uznania kolorowymi perełkami, cukrowymi pisakami i innymi.
Komentarze