Choinki pachnące pomarańczami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Coś dla tych co lubią się pobawić w kuchni oraz dla tych co lubią jak jest kolorowo

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 jajka
    3/4 szkl. cukru
    12,5 dag miękkiego masła
    skórka otarta z limetki
    po 7,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku
    krem czekoladowy typu nutella
    30 dag masy marcepanowej
    15 dag cukru pudru
    polewa czekoladowa
    perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Choinki pachnące pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka z 2/3 porcji cukru. Masło utrzeć, dodać resztę cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać białka - wymieszać.
    Upiec 4 cienkie placki.
    Piec w 200 stopniach około 6-8 minut.
  • 2. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli.
    Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować i nakryć ciasto. Odstawić na 24 godziny.
    Ciasto pokroić w trójkąty. Polać polewą i udekorować wedle uznania kolorowymi perełkami, cukrowymi pisakami i innymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować