Choineczki z pierników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić razem z miodem, odstawić do wystygnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodać jajka, cukier puder, przyprawę do pierników oraz masło z miodem.
2.Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto ( w razie konieczności podsypać mąką). Wstawić do lodówki na godzinę.
3.Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 cm i foremkami wykrawać dowolne kształty ( ja użyłam trzech foremek o kształcie płatków śniegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki zachowując odstępy. Piec ok.12 minut w 180 st.
4.Wystudzone ciastka (poczynając od najmniejszych a kończąc na najmniejszych), smarować lukrem i układać na kształt choinki. Na czubku choinki przytwierdzić najmniejsze ciasteczko tworząc gwiazdkę. Na koniec całość udekorować kuleczkami cukrowymi. Gotowe!
Komentarze