CHOCO COCO

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki przepis na chrupiące ciasteczka z czekolada, kokosem i orzechami. W smaku przypominają pieguski!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKLADNIKI SUCHE:
    - mąka: 300 gramów
    - cukier: 170 gramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - cukier waniliowy (całe opakowanie): 1 sztuka
    - orzechy laskowe posiekane: 100 gramów
    - czekolada: 100 gramów
    - świeżo starty kokos lub wiórki kokosowe: 50 gramów
    SKLADNIKI MOKRE:
    - Jajko: 2 sztuki
    - maslo: 200 gramów

Choco coco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy make z masłem do uzyskania jednolitej masy, dodajemy żółtka a następnie resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy. Za pomoca łyżeczki formujemy kuleczki, które nakładamy na blachę w odpowiednich odległosciach i spłaszczamy, by kształtem przypominały pieguski.
    Pieczemy w 180C przez około 15-18 minut. Sprawdzamy, by się nie przypaliły. Składników starcza na 2 blachy ciasteczek.


    Tuz przed podaniem mozna je polac syropem klonowym. Sa wyśmienite do kawy!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy