Chłopski kapuśniaczek

0 (0 ocen)

pyszna, mięsna zupa...

Składniki:

  • 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
    80 dag kiszonej kapusty,
    2 cebule,
    puszka krojonych pomidorów,
    1/2 czerwonej papryki,
    mały por,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    7 ziemniaków,
    2 marchewki,
    sól, pieprz,
    słodka i ostra papryka.

Chłopski kapuśniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Cebule drobno posiekać, wraz z mięsem przełożyć do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Doprawić solą, pieprzem oraz paprykami. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory wraz z zalewą oraz obrane i pokrojone w kostkę marchewki. Gotować ok. godz. na małym ogniu. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę, pora pokroić w krążki, a ziemniaki w kostkę. Wszystko dodać do zupy, gotować ok. 5 min. Kapustę obficie przelać zimną wodą, następnie dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić. Dodać do zupy. gotować jeszcze ok. 30 min. Na koniec doprawić zupę do smaku. Podawać z dodatkiem pieczywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy