CHŁOPSKI GARNEK PO MOJEMU

0 (0 ocen)

Chłopski garnek to dość pożywne, proste i szybkie w wykonaniu danie jednogarnkowe. Doskonale rozgrzewa w chłodne popołudnia czy wieczory. Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu na przygotowanie obiadu. Takie danie można też z powodzeniem zamknąć w słoiki :)

Składniki:

  • Składniki:
    * około 700 g pieczarek
    * 1 większa cebula
    * papryka czerwona
    * papryka zielona
    * papryka żółta
    * 3 większe marchewki
    * około 1 kg ziemniaków
    * 4 śląskie kiełbasy
    * majeranek tarty
    * sól, pieprz
    * kilka kulek ziela angielskiego
    * 3-4 liście laurowe
    * 2 łyżki przecieru pomidorowego
    * przyprawa do ziemniaków
    * przyprawa do gulaszu
    * chili mielone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłopski garnek po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki opłukać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, pod koniec dodać pokrojoną w półksiężyce cebulę, podsmażyć. Przełożyć wszystko do wysokiego garnka, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojone w nieduże kawałki wszystkie papryki. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawami (ilość według uznania), dodać przecier pomidorowy, zalać wodą i gotować na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, wsypać majeranek (u mnie było go około 1 łyżeczki) i nadal gotować na małym ogniu do momentu aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę śląską, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby jeszcze doprawić i gotowe :)
    Jeszcze ciepłe można przełożyć w słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować