Chłopska terryna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Środek formy ceramicznej o wymiarach 11 x 25 cm i pojemności ok.1,5 litra natłuszczamy masłem.Układamy plastry bekonu na spodzie formy tak,aby kawałek zwisał na zewnątrz.Przyciskamy mocno do spodu i brzegów naczynia.W ten sam sposób układamy kolejne plastry.Wszystkie powinny leżeć blisko siebie,żeby w żadnym miejscu nie było widać ceramicznego dna.Ostatecznie cała forma powinna być przykryta bekonem.
2.Mięso mielone wkładamy do dużej miski.Dodajemy posiekane drobno kawałki fileta z kurczaka,oczyszczone i posiekane wątróbki,cielęcinę i wieprzowinę.Dodajemy jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy wszystkie składniki.Na końcu dodajemy pistacje i delikatnie mieszamy.Tak przygotowana masę przekładamy do naczynia wyłożonego bekonem.Powierzchnię dociskamy i wygładzamy.Zwisające kawałki bekonu zawijamy na wierzch pieczeni tak,aby była całkowicie przykryta bekonem. Formę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do brytfanny.
3.Wlewamy do brytfanny tyle wody,aby sięgała do połowy wysokości formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180′C i pieczemy 1 godzinę i 40 minut.Teryna powinna odrobiną odchodzić od naczynia,a po nakłuciu wykałaczką puszczać jasne soki.Po upieczeniu zdejmujemy folie aluminiową i wylewamy płyn,który się zebrał podczas pieczenia.Pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej,po czym chłodzimy w lodówce.
Komentarze