Chłopska Terryna

0 (0 ocen)

  • Średni

Teryna to rodzaj grubo mielonego pasztetu.Bardzo smaczna i efektowna.W oryginale podaje się ją z korniszonami ,cebulką marynowaną i chrupiącą bagietką

  • Średni

Składniki:


  • - plastry bekonu bez skóry: 300 gramów
    - mielona lub siekana wieprzowina: 300 gramów
    - mielona cielęcina: 300 gramów
    - filet z kurczaka: 400 gramów
    - wątróbka drobiowa posiekana: 150 gramów
    - brandy: 3 łyżki
    - gałka muszkatołowa: 2 szczypty
    - świeży tymianek posiekany: 2 łyżki
    - pistacje posiekane: 45 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - pieprz czarny: 2 łyżeczki
    - sól: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chłopska terryna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Środek formy ceramicznej o wymiarach 11 x 25 cm i pojemności ok.1,5 litra natłuszczamy masłem.Układamy plastry bekonu na spodzie formy tak,aby kawałek zwisał na zewnątrz.Przyciskamy mocno do spodu i brzegów naczynia.W ten sam sposób układamy kolejne plastry.Wszystkie powinny leżeć blisko siebie,żeby w żadnym miejscu nie było widać ceramicznego dna.Ostatecznie cała forma powinna być przykryta bekonem.
  • 2. Mięso mielone wkładamy do dużej miski.Dodajemy posiekane drobno kawałki fileta z kurczaka,oczyszczone i posiekane wątróbki,cielęcinę i wieprzowinę.Dodajemy jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy wszystkie składniki.Na końcu dodajemy pistacje i delikatnie mieszamy.Tak przygotowana masę przekładamy do naczynia wyłożonego bekonem.Powierzchnię dociskamy i wygładzamy.Zwisające kawałki bekonu zawijamy na wierzch pieczeni tak,aby była całkowicie przykryta bekonem. Formę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do brytfanny.
  • 3. Wlewamy do brytfanny tyle wody,aby sięgała do połowy wysokości formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180′C i pieczemy 1 godzinę i 40 minut.Teryna powinna odrobiną odchodzić od naczynia,a po nakłuciu wykałaczką puszczać jasne soki.Po upieczeniu zdejmujemy folie aluminiową i wylewamy płyn,który się zebrał podczas pieczenia.Pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej,po czym chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować