Chłodnik ze szczawiu

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z tego przepisu korzystała moja kochana mama, która urodziła się na kresach (w okolicach Wilejki).

Składniki:

  • ● pęczek szczawiu
    ● 250 ml śmietany
    ● 2 jajka
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik ze szczawiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw drobno kroimy
    (jak na zupę szczawiową)
    i gotujemy w litrze wody.
    Przestudzamy.
  • 2. W osobnym naczyniu
    (najlepiej misce) rozcieramy
    na jednolitą masę dwa ugotowane
    żółtka, śmietanę, sól
    (tyle co na zupę szczawiową).
    Wlewamy do ugotowanego
    szczawiu, mieszamy
    i schładzamy.
  • 3. Chłodnik podajemy z gorącymi
    ziemniakami polanymi
    pokrojonym w kostkę
    podsmażonym boczkiem lub
    słoniną (oczywiście ziemniaki
    na osobnym talerzyku).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować