Chłodnik z nowalijkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chłodnik pełen chrupiących warzyw i świeżych ziół, niskokaloryczny i pyszny. Dzięki nim nawet największy upał staje się znośny.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 pęczek młodej botwinki
    -2 młode buraczki
    -1/2 łodygi rabarbaru
    -1 świeży ogórek
    -pęczek rzodkiewek1/2 pęczka koperku
    -1/2 pęczka szczypiorku
    -3 jajka ugotowane na twardo
    -400g maślanki
    -400g kefiru
    -400g zsiadłego mleka
    -200g śmietany 18%
    -sól
    -pieprz

Chłodnik z nowalijkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik z chrupiącymi warzywami. 1. Botwinę oczyścić, umyć i drobno pokroić. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Do 250ml wrzącej, osolonej wody wrzucić botwinkę i buraczki, dodać pokrojony w kostkę rabarbar, gotować ok. 10 minut do miękkości, odstawić do wystygnięcia. Szczypiorek, koperek posiekać. Ogórek, rzodkiewki, jajka pokroić w kostkę. Połączyć kefir, maślankę, zsiadłe mleko, śmietanę, dodać przygotowane składniki, doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać, wstawić do lodówki. Podawać z młodymi ziemniakami.

Porady

Jeżeli zamierzamy użyć składników wymagających gotowania, należy przygotować je wcześniej, po czym schłodzić i dopiero wtedy dodać do mleka zsiadłego lub kefiru. Większość chłodników przygotowuje się na bazie kefiru, mleka zsiadłego, można użyć też maślanki, jogurtu naturalnego.

Komentarze

Podobne przepisy