Chłodnik z młodych buraczków

4.5 (148 ocen)

orzeźwiający, w sam raz na upalny dzień. Zawsze robię ogromną porcję ;)

Składniki:

  • 2 pęczki buraczków
    2 pęczki rzodkiewki
    4 ogórki szklarniowe lub 10-12 małych-kiszeniaków
    8 jajek
    1 litr kefiru
    1 litr śmietany 12-18%
    2 szklanki wody
    duży pęczek koperku
    szczypiorek
    sól
    pieprz
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ogórki małosolne Jajko

Chłodnik z młodych buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i zetrzeć na tarce-zalać 2 szklankami wody i chwilę podgotować, posiekać listki. Ogórka (obrać) i rzodkiewki zetrzeć na tarce. Ugotować jajka na twardo. Posiekać koperek i szczypiorek.
    Buraczki przestudzić i połączyć z resztą składników, doprawić do smaku. Podawać z jajkami np. układając motyla.

Porady

chłodnik podaję również z młodymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować