Chłodnik z młodej botwiny

4.5 (150 ocen)

  • 10 min

Wiosenny,przepyszny i zdrowy chłodnik ze świeżej botwiny. Najlepszy w kwietniu i maju. Lekki subtelny. Moja rodzina uwielbia zdrowe dania.

  • 10 min

Składniki:

  • 500 gram jogurtu bałkańskiego,1 pęczek botwiny,1 pęczek szczypiorku,2 szalotki,4 łyżki śmietankowego serka naturalnego,szczypta soli morskiej,4 rzodkiewki,szczypta cukru,szczypta czarnego mielonego pieprzu,łyżka soku z cytryny,2 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik z młodej botwiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinę umyć, posiekać w całości.Gotować 10 minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny (pod przykryciem).Zdjąć z ognia,przecedzić,ostudzić.
  • 2. Szczypiorek posiekać.Do blendera wrzucić botwinę i buraczki,dymkę,rzodkiewki,dodać jogurt, serek śmietankowy,cukier,sól,pieprz,zmiksować.Podawać z jajkiem, schłodzony i udekorowany szczypiorkiem.

Porady

Chłodnik wyśmienicie smakuje również z posiekanym koperkiem i świeżym ogórkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować