Chłodnik z botwinki

0 (0 ocen)

Pyszny i zdrowy chłodnik na upalne dni.

Składniki:

  • pęczek botwinki
    pęczek koperku
    ogórek
    kefir
    2 łyżki soku z cytryny lub octu
    sól, pieprz

Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Umyte liście botwinki drobno pokroić. razem z buraczkami przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem tak aby ledwo przykrywało warzywa. Dodać sok z cytryny i gotować ok 10 minut aż zmiękną. Ostudzić.
  • 2. Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły. Podawać z jajkiem na twardo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy