Składniki:
miska botwinki (liście, łodygi i buraczki)
zsiadłe mleko albo kefir
1 ogórek zielony
pęczek rzodkiewek
szczypiorek
koperek
sok z cytryny
jajka - ilość wg upodobań
młode ziemniaki - ilość zależna ile chcemy zjeść.
Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i buraczkami. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy sokiem z cytryny ewentualnie z koncentratem buraczanym.
2.Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub drobniutko kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy.
3.Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kefir mieszamy z zupą i z tartymi warzywami.Wstawiamy do lodówki.
4.Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na pół. Wkładamy do zupy przed podaniem. Młode ziemniaki myjemy, gotujemy i podajemy z koperkiem jako dodatek do chłodnika.
Komentarze