Chłodnik z awokado i zielonego ogórka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Zupa na zimno to świetny pomysł na obiad w gorące, letnie dni. Zdrowy, pachnący koperkiem chłodnik na bazie świeżego, naszpikowanego witaminami awokado, zielonego ogórka oraz aromatycznego czosnku rewelacyjnie gasi pragnienie i stanowi pełnowartościowy posiłek.

  • 30 min

Składniki:

  • 250g obranego awokado
    200g zielonego ogórka
    1 czerwona cebula
    1/2 pęczka koperku
    1 ząbek czosnku
    400g jogurtu naturalnego
    370g kefiru
    4 łyżki soku z limonki
    1 łyżka miodu
    1 łyżka oliwy
    3 łyżki prażonego słonecznika
    sól
    pieprz

Chłodnik z awokado i zielonego ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20c2f0o 1. Awokado i ogórka pokroić w małą kostkę, a cebulę w bardzo drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  • image-05hqxj1 2. Awokado, ogórek, cebulę, czosnek i koperek przełożyć do dużej miski, wlać jogurt, kefir, oliwę i wymieszać. Doprawić sokiem z limonki, miodem, solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Przed podaniem schłodzić w lodówce około 90 minut, posypać słonecznikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2016

Komentarze

Podobne przepisy