Chłodnik z awokado i cukinii

0 (0 ocen)

Idealny na upalne dni jako danie obiadowe albo przystawka. Zaskoczy gości i zaspokoi każdy głód.

Składniki:

  • - 2 dojrzałe awokado,
    - sok z 1/2 cytryny,
    - 400 g gęstego jogurtu naturalnego,
    - 200 g kefiru,
    - średnia cukinia,
    - 5 dag sera z niebieską pleśnią,
    - kilka listków świeżej mięty,
    - świeży koperek,
    - sól, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik z awokado i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miksowanie awokado z jogurtem i kefirem 1. Awokado myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na pół, przekręcamy, wyjmujemy pestkę.
    Miąższ oddzielamy od skóry, skrapiamy sokiem z cytryny, rozgniatamy widelcem, miksujemy blenderem na gładką masę dolewając stopniowo jogurt naturalny i kefir.
  • 2. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy, jeżeli to konieczne usuwamy nasiona. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do awokado wraz z umytymi listkami mięty, miksujemy na jednolity krem.
    Doprawiamy do smaku.
    Schładzamy w lodówce przez około godzinę.
    Chłodnik z awokado rozlewamy do miseczek (ewentualnie do każdej miseczki można włożyć po kostce lodu, by zupa była jeszcze bardziej orzeźwiająca), posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować