Idealny na upalne dni jako danie obiadowe albo przystawka. Zaskoczy gości i zaspokoi każdy głód.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado,
- sok z 1/2 cytryny,
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 200 g kefiru,
- średnia cukinia,
- 5 dag sera z niebieską pleśnią,
- kilka listków świeżej mięty,
- świeży koperek,
- sól, pieprz do smaku.
Chłodnik z awokado i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Awokado myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na pół, przekręcamy, wyjmujemy pestkę.
Miąższ oddzielamy od skóry, skrapiamy sokiem z cytryny, rozgniatamy widelcem, miksujemy blenderem na gładką masę dolewając stopniowo jogurt naturalny i kefir.
2.Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy, jeżeli to konieczne usuwamy nasiona. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do awokado wraz z umytymi listkami mięty, miksujemy na jednolity krem.
Doprawiamy do smaku.
Schładzamy w lodówce przez około godzinę.
Chłodnik z awokado rozlewamy do miseczek (ewentualnie do każdej miseczki można włożyć po kostce lodu, by zupa była jeszcze bardziej orzeźwiająca), posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i koperkiem.
Komentarze