Chłodnik wiśniowy z nutką cynamonu i mięty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dawniej chłodnik uważałam tylko wytrawny, ale gdy spróbowałam na słodko od razu się w takim zakochałam

  • 30 min

Składniki:

  • pół kilograma wydrylowanych wiśni
    200 ml jogurtu naturalnego
    około szklanki wody
    2 łyżki trzcinowego cukru
    sok z połowy cytryny
    szczypta cynamonu
    kilka listków mięty

Chłodnik wiśniowy z nutką cynamonu i mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chłodnik wiśniowy 1. Wydrylowane wiśnie zalewamy odrobiną wody w garnku i gotujemy około 10 minut. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon i sok z cytryny oraz parę listków mięty. Zupę z wiśni studzimy.
  • chłodnik wiśniowy 2. Następnie miksujemy całość na gładką masę z dodatkiem jogurtu. Chłodnik wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy mozaiką z jogurtu, owocami wiśni i miętą.

Porady

Rada: Żeby wiśnie lepiej się poddawały drylowaniu na klika minut warto włożyć je do zamrażalki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy