Dawniej chłodnik uważałam tylko wytrawny, ale gdy spróbowałam na słodko od razu się w takim zakochałam
30 min
Składniki:
pół kilograma wydrylowanych wiśni
200 ml jogurtu naturalnego
około szklanki wody
2 łyżki trzcinowego cukru
sok z połowy cytryny
szczypta cynamonu
kilka listków mięty
Chłodnik wiśniowy z nutką cynamonu i mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wydrylowane wiśnie zalewamy odrobiną wody w garnku i gotujemy około 10 minut. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon i sok z cytryny oraz parę listków mięty. Zupę z wiśni studzimy.
2.Następnie miksujemy całość na gładką masę z dodatkiem jogurtu. Chłodnik wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy mozaiką z jogurtu, owocami wiśni i miętą.
Porady
Rada: Żeby wiśnie lepiej się poddawały drylowaniu na klika minut warto włożyć je do zamrażalki.
Komentarze