CHŁODNIK WIEJSKI

0 (0 ocen)

  • 20 min

Chłodnik to zdrowe danie na upalne dni.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru
    pęczek świeżej botwinki
    2-3 małe ogórki
    2-3 rzodkiewki
    2 łyżki siekanego koperku
    1-2 łyżki siekanego szczypiorku
    sól, pieprz,
    sok z cytryny

    jajka gotowane na twardo (opcjonalnie)

Chłodnik wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie umyć, pokroić na niewielkie kawałki, zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny. Gotować pod przykryciem aż będzie miękka.
    Odstawić do wychłodzenia.
  • 2. Do kefiru dodać szczypiorek, koperek, obrane i pokrojone ogórki i rzodkiewkę pokrojona w talarki. Dodać botwinkę i koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo. Posypać szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy