Za oknem upał, a w ogródku kolorowo: pomidory, ogórki, papryka. Czyli czas na chłodnik pełen kolorów i co najważniejsze witamin!
60 min
Składniki:
4 średnie bardzo dojrzałe pomidory
Pół papryki
4 małe ogórki gruntowe
Pół średniej cebuli
Pół ząbka czosnku
Mały jogurt naturalny
woda
sól, pieprz, ocet lub sok z cytryny
Zielenina: ja dodałam, nać selera, lubczyk, koperek i żółte oregano
Chłodnik w kolorach lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki pokroić w bardzo drobną kosteczkę, doprawić solą i pieprzem i odstawić na min 30 min do lodówki. Gdy puszczą sok, dodać jogurt i wodę wg uznania ( tak aby nie był za gęsty). Dodać drobno skrojoną zieleninkę i ocet wg uznania i gotowe!! Najlepszy chłodny prosto z lodówki w upalny dzień do młodych ziemniaków z masłem bądź bułeczek czosnkowych.
Komentarze