Chłodnik szpinakowy z botwinką i suszonymi pomidorami

5 (169 ocen)

Przepis na ten lekki, orzeźwiający chłodnik wymyśliłam razem z córką Olą.Połączenie świeżych, młodych warzyw - botwinki i szpinaku w jednym daniu okazało się strzałem w dziesiątkę, a dodatek suszonych pomidorów jeszcze bardziej podkreśla jego smak. Wspaniały nie tylko na upalne dni.

Składniki:

  • - 800 ml kefiru,
    - 200 ml jogurtu naturalnego,
    - 30 dag świeżego szpinaku,
    - pęczek botwinki,
    - ząbek czosnku.
    - 4 połówki suszonych pomidorów z oliwy,
    - łyżka oleju,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka

Chłodnik szpinakowy z botwinką i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak i botwinkę myjemy, przebieramy, osuszamy. Ze szpinaku i botwinki odrywamy łodyżki. Liście szpinaku i botwinki siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
    W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz szpinak i botwinkę, dusimy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku i studzimy.
  • 2. Do miski wlewamy kefir i jogurt naturalny, dodajemy ostudzony szpinak i botwinkę, miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku.
    Mocno schładzamy.
    Połówki pomidorów dokładanie osączamy, kroimy w drobną kosteczkę.
    Chłodnik rozlewamy do miseczek, posypujemy kosteczkami suszonych pomidorów i ewentualnie dekorujemy szlaczkami z jogurtu naturalnego.

Porady

Jeżeli chcesz podać chłodnik od razu po przygotowaniu, możesz do każdej porcji wrzucić 1-2 ziołowe kosteczki lodu domowej roboty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować