Chłodnik szczawiowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowanie sprawia mi wielką radość. Staram się urozmaicać i wymyślać nowe dania, by za każdym razem próbować czegoś nowego.

Składniki:

  • ● 30 dag szczawiu
    ● 3 szklanki serwatki
    ● łyżka mąki
    ● szklanka gęstej śmietany
    ● 1-2 gałązki koperku
    ● sól
    ● 4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik szczawiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do kubeczka,
    wlewamy trochę wody i rozrabiamy.
    Serwatkę wlewamy do
    garnka, zagotowujemy i mieszając,
    dodajemy mąkę z wodą.
    Chwilę gotujemy, a następnie
    studzimy.
  • Chłodnik szczawiowy 2. Szczaw przebieramy, dokładnie
    myjemy pod bieżącą wodą i mielimy w maszynce do
    mięsa lub rozdrabniamy mikserem.
    Przekładamy do garnka
    i chwilę dusimy.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo
    w lekko osolonej wodzie (aby
    nie popękały), studzimy i dowolnie
    kroimy.
  • 4. Do serwatki dodajemy ostudzony
    szczaw, wlewamy śmietanę
    i mieszamy. Koperek myjemy,
    siekamy i 2 łyżki wsypujemy
    do zupy. Całość solimy
    do smaku, mieszamy, wstawiamy
    do lodówki i chłodzimy
    3-4 godziny.
  • 5. Pokrojone jajka wkładamy
    do talerzy lub miseczek i zalewamy
    chłodnikiem. Posypujemy
    pozostałym koperkiem.

Porady

● Zamiast na serwatce zupę możemy zrobić na jogurcie lub kefirze. Wtedy nie należy jej gotować ani zagęszczać mąką. ● Gdy zupa jest zbyt kwaśna, można dodać trochę cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować