Chłodnik śledziowy (zupa śledziowa)

4.49 (201 ocen)

Jest to postna, regionalna potrawa. Idealna na Adwent oraz Święta. Jest tania i syta. Po zjedzeniu michy chłodnika śledziowego czuję się pełna i zadowolona. Tę potrawę nauczyła mnie robić mama. W rodzinnym domu co piątek ją jadłam.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubi
    pół litra mleka do moczenia śledzi
    1 l wody
    2 - 3 cebule
    4 łyżki octu
    250 ml śmietany 12 albo 18 %
    2 liście bobkowe
    4 kuli ziela angielskiego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól i cukier do smaku
    ziemniaki ugotowane w mundurkach - ilość wg upodobań.
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Chłodnik Zupa rybna Dania główne

Chłodnik śledziowy (zupa śledziowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami bobkowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet (ilość wg upodobań) ja na 1 litr wody dodaję około 4 łyżek stołowych octu. Roztwór odstawiamy do całkowitego wystygnięcia następnie schładzamy w lodówce.
  • 2. Matyjasy wcześniej moczymy w mleku z wodą by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy je w plastry o szerokości ok. 3 cm. Do zimnego roztworu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy,tak żeby nie zostały grudki.
  • 3. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do chłodnika śledziowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować