Chłodnik ogórkowy z rzodkiweką

4.5 (179 ocen)

  • Łatwy

Świetna ochłoda w upalne dni, taki chłodnik ogókowy zastąpi obiad czy kolację.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ogórki szklarniowe: 1 kilogram
    - jogurt naturalny: 400 mililitrów
    - rzodkiewki: 1 pęczek
    - koper: 0.5 pęczka
    - szczypiorek: 0.5 pęczka
    - czosnek zabek: 1 sztuka
    - mała cebula: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik ogórkowy z rzodkiweką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ogórki obieramy, kroimy je na 4 wzdłuż i pozbywamy się pestek,
    umieszczamy w blenderze /1 sztukę zostawiamy na później/.
    Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na cząstki, dodajemy do ogórków.
    Dolewamy jogurt, do smaku dodajemy sól i pieprz, miksujemy na gładka masę.

    Rzodkiewkę myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
    Ogórka, którego odłożyliśmy kroimy w drobną kosteczkę.
    Dodajemy do blendera /już nie miksujemy/.
    Koperek i szczypiorek drobno siekamy, wsypujemy do blendera.
    Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinkę, półtorej.
    Podajemy w schłodzonych miseczkach lub szklaneczkach.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować