ok 500 g zielonych ogórków
400 g kefiru
200 g jogurtu greckiego
pęczek koperku
10 rzodkiewek
2 małosolne ogórki
1 - 2 starte ząbki czosnku
sól, pieprz ew chili w płatkach do smaku
sok z cytryny
oliwa do polania
Chłodnik ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zielone ogórki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przetrzeć przy pomocy blendera.
2. Dodać kefir i jogurt, starty czosnek, wymieszać.
3.Rzodkiewki i ogórki małosolne pokroić w paski lub kostkę, koperek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.
4.Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką i polane oliwą, Smacznego!
Komentarze