Chłodnik ogórkowo-selerowy

0 (0 ocen)

Wspaniale orzeżwia w upalny dzień. Pachnie warzywami i ziołami, jest wyśmienity!

Składniki:

  • 2 szklanki gęstego jogurtu, np.bałkańskiego
    pół szklanki kwaśnej śmietany 22 proc.
    1 świeży ogórek
    3 łodygi selera naciowego
    pół pęczka koperku
    pół pęczka cienkiego szczypiorku
    1-2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki cytryny
    sól, mielony biały pieprz

Chłodnik ogórkowo-selerowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt dobrze wymieszaj ze śmietaną. Odłóż trochę ziół i kilka plasterków ogórka do dekoracji.Pozostałe zioła posiekaj, a ogórki obierz i razem z selerem grubo zetrzyj. Rozdrobnione składniki dodaj do jogurtu ze śmietaną.
  • 2. Chłodnik przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
  • 3. Zupę dobrze wymieszaj i schładzaj 2 godz. Gotowy chłodnik udekoruj pozostałymi ziołami i plasterkami ogórka.

Porady

jogurt można zastąpić maślanką albo kefirem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy