Chłodnik na maślance

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten pyszny chłodnik pamiętam jeszcze z dzieciństwa. W czasie upałów, gdy mama miała dużo pracyw polu, a w domu gromadka dzieci czekała na strawę, często jadaliśmy taki właśnie szybki obiad.

Składniki:

  • ● 1 litr maślanki lub kefiru
    ● 1 ogórek sałatkowy
    ● 4 jajka
    ● 1 pęczek szczypiorku
    ● koperek
    ● sól
    ● pieprz
    ● 1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik na maślance 1. Roztrzepujemy maślankę lub
    kefir, dodajemy obranego ze
    skórki i pokrojonego w kostkę
    ogórka.
  • Chłodnik na maślance 2. Dodajemy pokrojony szczypior
    (ten grubszy), koperek, sól,
    pieprz i cukier. Mieszamy.
  • Chłodnik na maślance 3. Jajka gotujemy na twardo,
    studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do
    maślanki, delikatnie mieszamy
    i wlewamy do miseczek. Podajemy
    do młodych ziemniaków
    polanych stopionym masełkiem
    i posypanych koperkiem lub z
    przesmażoną słoniną z cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować