Chłodnik mazowiecki

0 (0 ocen)

  • Średni

Bardzo pyszny chłodnik na słodko, podobno najbardziej popularny na Mazowszu i prawdopodobnie stamtąd się wywodzi.

  • Średni

Składniki:

  • - truskawki: 0.5 kilograma
    - poziomki: 20 dekagramów
    - woda: 1.5 litra
    - jogurt naturalny: 400 gramów
    - cukier: 8 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - śmietana: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik mazowiecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/4 truskawek pokroić w kostkę, odłożyć, dodać do nich 1/4 poziomek. Wodę zagotować z cukrem, dodać pozostałe owoce. Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, dodać do zupy. Gotować 15 min, przestudzić i rozgnieść widelcem owoce. Następnie dodać odłożone owoce i zagotować. Zupę bardzo mocno schłodzić, wymieszać z jogurtem. Chłodnik przed podaniem polać śmietaną. Można go także podawać z ugotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Poziomki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować