Chłodnik majowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinę umyć, posiekać (razem z małymi buraczkami).Dodać suszone buraczki, zalać niewielka ilością wody,gotować 5 minut pod przykryciem.Zdjąć z ognia,przecedzić,ostudzić.
2.Ogórka umyć, obrać,zetrzeć na tarce,posolić,po 5 minutach przelać zimną (przegotowaną) wodą,odcedzić na sicie.Dymkę umyć,posiekać w całości (wraz ze szczypiorkiem).
3.Do miksera wrzucić botwinę i buraczki,dymkę,ogórka,dodać jogurt, ser ricotta,cukier,sól,zmiksować.Podawać z jajkiem, schłodzony i udekorowany zieleniną (szczypiorkiem,świeżym oregano lub koperkiem).Można posypać czarnym pieprzem i dodać kleks jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany.
4.Uwaga:do gotującej sie botwiny warto dodać kilka kropli soku z cytryny.Chłodnik wybornie smakuje również z posiekaną rzodkiewką,koperkiem,oprószony prażoną cebulką.Pasuje do niego puree ziemniaczane.Im więcej buraczków suszonych dodamy, tym więcej koloru uzyskamy.
Komentarze