Chłodnik z ogórków świeżych i małosolnych

4.5 (197 ocen)

Chłodnik Dwa ogórki, to idealne danie na upały. Ogórki pokrojone w kosteczkę pysznie chrupią, a zielenina dodaje zupie mnóstwo smaku.

Składniki:

  • 2 szkl. maślanki
    1 szkl. jogurtu naturalnego
    1 ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe
    2 ogórki małosolne
    2 ząbki czosnku
    po 2 łyżki siekanej zieleniny: natki pietruszki, koperku, mięty, szczypiorku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik z ogórków świeżych i małosolnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
    Ogórka (świeżego) można obrać ze skóry lub nie, jeśli jest cienka. Ogórki (świeżego i małosolne) pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
    Zieleninę umyć i posiekać.
    W dużej misce wymieszać składniki chłodnika: maślankę, jogurt naturalny, ogórki, czosnek i zieleninę.
    Przyprawić chłodnik solą i ewentualnie pieprzem (ja pomijam ten składnik), wstawić do lodówki do schłodzenia.
    Przed podaniem ewentualnie dodać kostkę lodu na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować