Chłodnik błyskawiczny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tradycyjne polskie danie na upalne dni. Jest nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale także bardzo smaczne, zdrowe i lekkostrawne.

Składniki:

  • ● 4 szklanki jogurtu naturalnego
    ● 1 duży pęczek botwinki
    ● 1 ogórek wąż
    ● 1 pęczek rzodkiewek
    ● 2 jajka
    ● 1/2 pęczka koperku
    ● 1/2 pęczka szczypiorku
    ● sól
    ● pieprz
    ● sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Chłodnik błyskawiczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik błyskawiczny 1. Botwinkę myjemy, dokładnie
    oczyszczamy (większe buraczki
    obieramy) i drobno kroimy.
    Ogórka myjemy, obieramy i kroimy
    w drobną kostkę. Rzodkiewki
    myjemy, odcinamy listki
    i ogonki i również kroimy
    w drobną kostkę. Koperek
    i szczypiorek myjemy, strząsamy
    nadmiar wody i siekamy.
  • Chłodnik błyskawiczny 2. Do większego naczynia wlewamy
    jogurt, lekko roztrzepujemy,
    wrzucamy botwinkę, ogórka
    i rzodkiewki, mieszamy.
    Doprawiamy do smaku solą
    i pieprzem, dodajemy posiekaną
    zieleninę i ponownie mieszamy.
    Wstawiamy do lodówki.
  • Chłodnik błyskawiczny 3. Jajka gotujemy na twardo,
    studzimy i obieramy. Przekrawamy na pół i wkładamy do talerzy.
    Zalewamy chłodnikiem.

Porady

Botwinka do zupy powinna być raczej drobna. Jeśli jest większa, kroimy ją i gotujemy chwilę w szklance rosołu. Amatorzy kwaśnych zup mogą dodać trochę soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować