Chłodnik

0 (0 ocen)

  • 15 min

Najlepszy mocno schłodzony.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami,
    3/4 litra maślanki
    1 duża łyżka śmietany 18-22%,
    2-3 jajka,
    1/2 pęczka koperku
    kilka rzodkiewek
    2 większe ogorki gruntowe,
    1/2 pęczka drobnego szczypiorku
    1/2 pęczka szczawiu
    do smaku sól, cukier

Chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki wyszorować, oskrobać i pokroić na plasterki. Botwinę (liście bez łodyg) i szczaw dokładnie umyć i pokroić na cienkie paseczki. Włożyć do garnka, wlać tylko tyle wody by przykryła buraki. Posolić i wsypać 1 łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości. Ostudzić.
  • 2. Szczypiorek drobniutko pokroić, rzodkiewkę pokroić w plasterki a ogórka w kostkę. Włożyć do buraków, wlać śmietanę i maślankę,. dokładnie wymieszać. Obficie posypać koperkiem. Mocno schłodzić! Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki. Włożyć do zupy. SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy