Chłodnik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przechodzę na emeryturę i będę miała więcej czasu, by pitrasić. Przepis na chłodnik dostałam od mojej babci Toli, która uczyła mnie gotować

Składniki:

  • ● po 150 ml jogurtu, kefiru i śmietany 12-proc.
    ● po pęczku botwinki, szczypiorku, rzodkiewek i koperku
    ● sok z cytryny
    ● 2 ogórki
    ● szczypta cukru
    ● pieprz
    ● sól
    ● 10 przepiórczych jajek

Chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę myjemy, kroimy
    z łodygami i buraczkami. Gotujemy
    w niewielkiej ilości wody.
    Doprawiamy sokiem z cytryny
  • 2. Ogórki myjemy i obieramy.
    Ścieramy na tarce o dużych
    oczkach razem z umytymi rzodkiewkami.
    Koperek i szczypiorek
    myjemy i siekamy.
  • 3. Mieszamy jogurt, kefir i śmietanę.
    Doprawiamy do smaku
    solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy
    z warzywami. Wstawiamy
    do lodówki.
  • 4. Jajka gotujemy na twardo,
    studzimy i obieramy. Przekrawamy
    na pół. Wkładamy do zupy
    przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy