Chłodniczek litewski

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wspaniały chłodnik na upalne lato

  • 40 min

Składniki:

  • garść buraczków z botwinką
    2 ogórki
    10-15 rzodkiewek
    natka pietruszki ok 1 łyżka
    szczypiorek ok 3 łyżki
    koperek ok 1 łyżka
    sok z cytryny
    2 kefiry ok 900 ml
    pół śmietany ok 200 ml
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Chłodniczek litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodniczek litewski 1. Buraczki umyć, pokroić , zalać niewielką ilością wody ok 2 cm od dna dodać łyżeczkę soku z cytryny. Nastawić na ogień, gotować ok 5 min. Wystudzić (nie odcedzać). Ogórki i rzodkiewki pokroić drobno, posiekać natkę pietruszki, szczypiorek i koperek, wszystko posolić lekko i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Kiedy ogórki i rzodkiewka puszczą sok dodać wszystko do ugotowanej botwinki (nie odcedzać)
    Dodać kefir i śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, odstawić do schłodzenia. Gdyby chłodnik nie miał wystarczająco ładnego koloru można dodać odrobinę koncentratu buraczanego.
    Podawać z jajkiem na twardo i młodymi ziemniaczkami z wody z koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy