Składniki na foremkę o wym. 24 x 24 cm
100 g okrągłych biszkoptów
500 g żółtych śliwek
150 g białego serka śniadaniowego
4 łyżki cukru
3 łyżki dżemu z dyni, ewentualnie innego
sok z ½ cytryny
200 ml wody gazowanej, cytrynowej
7 łyżeczek żelatyny
1 galaretka brzoskwiniowa
Chłodna śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na dnie foremki układamy biszkopty, szczelnie przykrywając całe dno.
2.Śliwki drylujemy i miksujemy za pomocą blendera. Następnie mieszamy z cukrem, wodą, serem, dżemem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i delikatnie łączymy z masą śliwkową. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopty i chłodzimy ok. 1 godziny w lodówce.
3.Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, studzimy i zimną wykładamy na ciasto. Ponownie chłodzimy.
Komentarze