Chłodna śliwka

0 (0 ocen)

Najlepsza z lodówki, kwaskowata i orzeźwiająca.

Składniki:

  • Składniki na foremkę o wym. 24 x 24 cm
    100 g okrągłych biszkoptów
    500 g żółtych śliwek
    150 g białego serka śniadaniowego
    4 łyżki cukru
    3 łyżki dżemu z dyni, ewentualnie innego
    sok z ½ cytryny
    200 ml wody gazowanej, cytrynowej
    7 łyżeczek żelatyny
    1 galaretka brzoskwiniowa

Chłodna śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na dnie foremki układamy biszkopty, szczelnie przykrywając całe dno.
  • 2. Śliwki drylujemy i miksujemy za pomocą blendera. Następnie mieszamy z cukrem, wodą, serem, dżemem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i delikatnie łączymy z masą śliwkową. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopty i chłodzimy ok. 1 godziny w lodówce.
  • 3. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, studzimy i zimną wykładamy na ciasto. Ponownie chłodzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy