Chlebki z grilla

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Takie pieczywo podane z sosem czosnkowym jest za każdym razem hitem na naszych grillowych spotkaniach.

Składniki:

  • ● 30 dag mąki
    ● 8 łyżek oliwy z oliwek
    ● 200 ml mleka
    ● czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 4 ząbki czosnku
    ● przyprawy: sól, pieprz, po łyżce rozmarynu, tymianku, oregano, czarnuszki i kminku
    Oraz: kilkanaście świeżo ściętych gałązek
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebki z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebki z grilla 1. Mąkę mieszamy z suchymi
    składnikami. Dodajemy rozgnieciony
    czosnek, wlewamy oliwę
    oraz mleko i wyrabiamy. Jeżeli
    ciasto jest za rzadkie, dosypujemy
    trochę mąki. Odstawiamy do
    lodówki na 30 minut.
  • Chlebki z grilla 2. Z gałązek zdejmujemy korę,
    przycinamy na długość ok. 40
    cm. Ciasto dzielimy na małe
    porcje. Formujemy w dłoniach
    cienkie wałki, którymi luźno
    owijamy patyki.
  • Chlebki z grilla 3. Chlebki pieczemy ok. 25
    minut na rozgrzanym grillu
    z pokrywą, często obracając.

Porady

Jeśli nie mamy grilla z pokrywą, chlebki pieczemy najpierw ok. 20 minut w piekarniku w temp. 180 °C, a potem podpiekamy na grillu do zrumienienia. Można je też przygotować na wcześniej namoczonych patykach do szaszłyków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować