Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ścierką.
Poniedziałek - chleb wlać do miski, dodać 250 g cukru, nie mieszać, przykryć ściereczką.
Wtorek - Wlać 250 ml mleka (nie mieszać).
Środa - dodać 250 g mąki (nie mieszać).
Czwartek - zamieszać rano, w południe i wieczorem.
Piątek - dodać 250 g cukru (nie mieszać).
Sobota - zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 z nich rozdać przyjaciołom na szczęście (do poniedziałku).
Niedziela - do 4 części dodać
250 ml oleju
250 g mąki (ok.1 i 2/3 szklanki)
3 całe jajka,
15 g proszku do pieczenia ( 3 łyżeczki )
1/2 łyżeczki soli,
3 starte na tarce jabłka,
wymieszać.
konfitura
*bita śmietana (można nie trzeba)
Jeśli ktoś nie dostał zakwasu może sam go stworzyć:
Chlebki / muffinki jabłkowe z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać wszystkie składniki (najlepiej zmiksować).
Wylać do 2/3 wysokości foremek do muffinów (u mnie z wypukłym dnem).
Przed upieczeniem oprószyć kakao.
Piec około 25 minut w 180oC.
Po upieczeniu do zagłębień wlać konfiturę (można udekorować bitą śmietaną).
Zakwas: W dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na noc . Drugiego i trzeciego dnia wymieszać, odstawić. Na 4 dzień zakwas jest gotowy do użycia .
Komentarze