Chlebek ze smażoną cebulką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny domowy chlebek ze smażoną cebulką.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    7 dag drożdży
    3 średnie cebule
    650 ml wody
    1 łyżka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    50 g słonecznika
    3 łyżki oleju
    1 czubata łyżka kaszy manny
    masło do wysmarowania blaszki

Chlebek ze smażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek ze smażoną cebulką 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na 3 łyżkach oleju do zrumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę, drożdże, sól, cukier, wodę i usmażoną cebulę przekładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. (jak jest chłodniej to dłużej). Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do 3 foremek (o wymiarach 12 x 30 cm) wysmarowanych masłem i posypanych słonecznikiem. Posypujemy kaszą manną i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min. Gdy ciasto wyrośnie foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180* C. Po ok. 25 minutach temperaturę zwiększamy do 200* C. Pieczemy jeszcze ok. 45 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy