Chlebek z ziemniakiem i pestkami słonecznika

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię, jak chleb jest miękki, stąd pomysł na dodanie ziemniaka, a ponieważ lubię ziarna, często dodaję pestki słonecznika, które można zastąpić pestkami dyni lub siemieniem lnianym.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki ugotowane: 1 sztuka
    - drożdże: 4 gramy
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - mąka żytnia: 150 gramów
    - woda: 150 gramów
    - pestki słonecznika: 0.5 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chlebek z ziemniakiem i pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję mąkę pszenną i żytnią, pestki słonecznika, sól i ziemniaka (średniej wielkości) rozduszonego na puree - wszystko zagniatam na jednolitą masę i zostawiam na 40 - 60 minut do wyrośnięcia.
  • chleb 2. Po wyrośnięciu lekko oprószam mąką i przekładam na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200C na około 35 minut. Najbardziej mi smakuje z konfiturami,serem pleśniowym i zwyczajnie, z masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować