Połączenie suszonych pomidorów, oliwek i bazylii jest wręcz idealne, jakby zostały stworzone specjalnie dla siebie. Najlepszy jeszcze ciepły z masełkiem.
Chlebek z suszonymi pomidorami, oliwkami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aż zaczną pracować.
2.Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej z zalewy z pomidorów i dodajemy drożdże. Wyrabiamy miękkie ciasto, jeżeli lepi się do rąk, to podsypujemy mąką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok. 1-1/2 h.
3.Pomidory, oliwki odsączamy i grubo siekamy.
Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części, wałkujemy je na prostokąty.
Smarujemy łyżką oleju z zalewy pomidorów, układamy na ciastach nasze dodatki, rolujemy i zwijamy na blaszce w kształt pierścienia.
4.Smarujemy wierch olejem, posypujemy bazylią i pieczemy ok. 40 min. w temp. 200 stopni C.
Komentarze