Chlebek z suszonymi pomidorami, oliwkami i bazylią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Połączenie suszonych pomidorów, oliwek i bazylii jest wręcz idealne, jakby zostały stworzone specjalnie dla siebie. Najlepszy jeszcze ciepły z masełkiem.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 350g mąki pszennej chlebowej
    100g mąki pszennej razowej
    50g drożdży świeżych
    łyżeczka cukru
    3 łyżki oleju z zalewy
    100g suszonych pomidorów
    50g oliwek
    płaska łyżka soli
    3/4 szklanki wody
    szczypta bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek z suszonymi pomidorami, oliwkami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aż zaczną pracować.
  • 2. Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej z zalewy z pomidorów i dodajemy drożdże. Wyrabiamy miękkie ciasto, jeżeli lepi się do rąk, to podsypujemy mąką.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok. 1-1/2 h.
  • 3. Pomidory, oliwki odsączamy i grubo siekamy.
    Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części, wałkujemy je na prostokąty.
    Smarujemy łyżką oleju z zalewy pomidorów, układamy na ciastach nasze dodatki, rolujemy i zwijamy na blaszce w kształt pierścienia.
  • mini chlebek z suszonymi pomidorami i oliwkami 4. Smarujemy wierch olejem, posypujemy bazylią i pieczemy ok. 40 min. w temp. 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować