CHLEBEK POMARAŃCZOWY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chlebek świąteczny pełen różnych smaków, wilgotny i niezbyt słodki, polecam:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki + 1 łyżka do obsypania
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki brązowego cukru
    2 jajka
    3/4 szklanki mleka
    3 łyżki oleju
    2-3 łyżki startej skórki z pomarańczy
    1/2 szklanki soku pomarańczowego
    1 i 1/2 szklanki żurawiny
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1 jabłko

    Opcjonalnie lukier pomarańczowy:
    1 szklanka cukru
    1-3 łyżki soku pomarańczowego
    skórka starta z pomarańczy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Desery

Chlebek pomarańczowy z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce zmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Jajka ubić do białości z cukrem. Zminiejszyć obroty miksera i na przemian dodawać mleko, mąkę, sok z pomarańczy i olej. Jabłko obrać zetrzeć na tarku o grubych oczkach, dodać posiekane orzechy i żurawinę, obsypać 1 łyzką mąki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszac łyżką. Wylać do formy keksówki wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 50-55 minut. do suchego patyczka.

Porady

Żurawinę można wcześniej sparzyć wrzątkiem. Jeśli chcemy aby chlebek był bardziej słodszy możemy polać go lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować