Chlebek pomarańczowy z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce zmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Jajka ubić do białości z cukrem. Zminiejszyć obroty miksera i na przemian dodawać mleko, mąkę, sok z pomarańczy i olej. Jabłko obrać zetrzeć na tarku o grubych oczkach, dodać posiekane orzechy i żurawinę, obsypać 1 łyzką mąki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszac łyżką. Wylać do formy keksówki wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 50-55 minut. do suchego patyczka.
Porady
Żurawinę można wcześniej sparzyć wrzątkiem.
Jeśli chcemy aby chlebek był bardziej słodszy możemy polać go lukrem.
Komentarze