Chlebek z dynią

0 (0 ocen)

Domowy chlebek jest wspaniały. Ten ma piękny żółty kolor, dużo ziaren i lekko słodki posmak dzięki żurawinie... Jest idealny!

Składniki:

  • 400g mąki pszennej,
    szklanka puree z dyni,
    150g świeżych drożdży,
    łyżeczka cukru,
    80ml mleka,
    łyżeczka soli,
    2 łyżki oleju rzepakowego,
    garść słonecznika,
    garść żurawiny,
    garść sezamu,
    mak.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sur chleb z dynią 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn z drożdży.
  • sur chl z dynią2 2. Wymieszać drewnianą łyżką. Powoli dolewać mleko i zagniatać gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sezam, słonecznik oraz żurawinę i olej. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto krótko zagnieść. Ułożyć w przygotowanej foremce keksówce.
  • sur chleb z dynią3 3. Wierzch posypać odrobiną sezamu, słonecznika i maku. Odstawić na kolejną godzinę w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość. Piec około 25minut w temp. 190st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mak Sezam Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jesienny chlebek

To może cię zainteresować